Maleplater – grunning I

20 gram hudlim og en halv liter vann. Dette er de to hovedingrediensene i hjemmelaget grunning.

Skal du male på lerret eller plater som ikke er grunnet eller preparert på noe vis, trenges et sjikt for å beskytte malingen fra eventuelle stoffer å reagere med i maleunderlaget. ønsker du også å dekke fargen i plata eller lerretet, kan du tilføre litt krittpulver og noen teskjeer fargepulver. Jeg liker godt å blande inn okerfarge på grunn av den gløden det kan gi i et maleri, men i eksempelet her bruker jeg zinkhvitt for å få en helt nøytral bakgrunn. (Ønsker jeg farge før jeg skal male selve maleriet, kan jeg legge et tynt lag med ønsket farge siden.)

bildeskolen-1-of-7Jeg har kjøpt inn 4mm mdf-plater (120cm x 240cm). Med en god sirkelsag, en rettholdt til å føre saga langs, tålmodighet, klemmer og en stør terrasse, er platene saget opp i mange mindre plater.

Platene suger seg til hverandre, og jeg kan sage fire plater samtidig mens sagbladet er stilt inn til akkurat å gå litt inn i den underste plata som beskytter underlaget.

Først bør limet løses i kaldt vann i et døgn. Da blir det litt geleaktig

Limet løses opp i vann i et syltetøyglass som igjen står i en liten gryte med varmt vann (varme opp i vannbad). Mens vannet i gryta varmes, blir ikke vannet med limet i glasset overopphetet (bør ikke komme over 60-70 grader celsius).

Platene kan grunnes ganske umiddelbart med limblandingen. Er platene tynne, kan de med fordel også males på baksiden slik at spenningene i plata ikke fører til bulking.

bildeskolen-2-of-7   bildeskolen-3-of-7   bildeskolen-5-of-7

På platene her ønsker jeg en hvit finish og har kritt og zinkhvittpulver i limblandingen. Mellom hvert strøk og tørking kan platene pusses lett med kloss og fint slipepapir for et glattere og jevnere resultat.

bildeskolen-6-of-7Stoffligheten i gråpapiret som platene har ligget på har sin egen estetikk.

 

Magne

4 Comments:

  1. Pingback: Maleplater – grunning II – Bildeskolen

  2. Pingback: Skogsmaleri – trinn for trinn | Blopp.no

  3. Hei, hvor kan du anbefale å kjøpe MDF-plater fra? Kan finne bare 12mm + tykkelse. Brukte like metoder da jeg bodde utenlands, men sliter med å finne tynnere MDF.
    Takk!

  4. May-Lill Thorkelsson

    Obs Bygg i Oslo selger også 6mm, i tillegg til 10mm

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *