Introduksjon til digitalt maleri

Mange er ikke klar over at det er tegne og maleferdigheter som er grunnlaget også om man bruker digitale pensler. Ofte skjer dette likevel i kombinasjon med tradisjonelle tegne og maleteknikker.

Maleriet her ble laget i 2009, så disse verktøyene har vært godt utviklet i mange år.

Ofte kan en tydelig tegning være et utgangspunkt. Forut for tegningen ligger gjerne mange timers utprøving av ulike ideer, skisser og komposisjoner. Kanskje ser du også at ansiktet på tegningen er annerledes enn på det endelige maleriet. Hele prosessen er en blanding av nøye planlegging og innfall. Det dukket opp en ide underveis om å trekke inn Mona Lisa, da dette ville gi maleriet et symbolsk og følelsesmessig utvidet innhold.

Vi hopper et langt steg videre, og du ser fjær og hud har fått en plastisk form. I dette arbeidet er digitale maleverktøy veldig effektive. Jeg har forsøkt å vise hvordan det går an å zoome inn og ut under selve maleprosessen for å oppnå høy detaljrikdom. (Dette har videre inspirert meg til å kjøpe en stor lupe med lys på en arm til det tradisjonelle malerarbeidet, men det er en annen fortelling)

Jeg har startet med et monokromt maleri på samme vis som i et olje- eller akrylmaleri. I det digitale atelieret legges transparente fargelag over og klinger sammen med undermaleriet.

Videoen som ble laget av maleprosessen, holder kanskje ikke de tekniske krav som stilles i 2016, men slik var det den gang. Den viser hvordan penselarbeidet utføres digitalt, men likevel for hånd.

I et tradisjonelt maleri maler man over med tynne lag, aller helst med pigmenter som er transparente. Dette er en mye raskere prosess digitalt enn tradisjonelt fordi jeg ikke trenger å vente på at lagene skal tørke.

Det digitale lerretet kan med enkle tastetrykk roteres slik at det passer håndbevegelsen med den digitale penselen og tegnebrettet.

Etter mange timers arbeid der lag på lag er malt over hverandre, kan kanskje maleriet ansees som ferdig. Her er en liten detalj, samt det endelige bildet som har fått en siste overhaling i Photoshop der lys, kontrast og fargesetting er justert.

eplet8

 

Magne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *