Fargelære CMYK+RGB

Mange tenker fremdeles at det er rød, blå og gul som er primærfargene – altså de fargene som skal til for at man skal kunne blande seg til hvilken som helst farge. Imidlertid viser det seg at det ikke er så lett. Blander man blå og gul, skal det godt gjøres å oppnå en skarp grønnfarge. Løsningen har gjerne vært at man bruker en kald og en varm gul, en kald og en varm rød, og en kald og en varm blå. Med dette kommer man mye nærmere, men da må man jo faktisk bruke seks farger og ikke tre.

Dersom man absolutt vil bruke kun tre farger, er cyan, magenta og gul et mye bedre valg. Ebn øyeåpner for mange er det hvor lett man kan lage en kraftig rødfarge ved hjelp av magenta og gul. Er da rød en primærfarge!?

I en ideell verden kunne man nok ha funnet lysekte pigmenter av cyan, magenta og gul, men verden er ikke ideell enda. Likevel er utvalget stadig større.

Hva med sort og hvit? Er disse bannlyste? På ingen måte! K-en i cmyk-fargene står for sort. Se på en hvilken som helst trykksak og du vil finne disse fire fargene. Alle farger består av blandinger av disse og hvit. Hvit har vi i papiret eller i hvite pigmenter.

Jeg lærte som ung at jeg aldri skal bruke sort fordi det skitner til fargene. Nå bruker jeg det, men på en intelligent måte.

Dette emnet vil det komme en mengde innlegg om. Foreløpig vil jeg gi deg en lenke til en selvinstruerende powerpoint. Lek med den! Hva den ellers kan brukes til kommer jeg tilbake til!

Last ned fila her (1,3 MB): klikk eller høyreklikk og last ned!

Magne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *