Naturfotografering – Nature photography

Arve Henriksen

(Norwegian only)

Du kan ikke bare gå ut i skogen med et fancy kamera og forvente at blinkskuddene skal fylles opp på kortet sånn som du fyller vann i en kopp. Mange av de beste bildene eller filmscenene kommer som resultat av planlegging, tilrigging og venting.

Noen ganger lønnes strevet med optimale forhold. Likevel vil de fleste bildene eller filmsnuttene være ubrukelige, og du bruker lang tid i etterkant til å velge ut bilder på bakgrunn av fortelling, farger, lys og komposisjon.

Arve Henriksen

Du kan selvsagt være heldig og komme over hendelser som du får festet til tape eller kort på en fin måte, men skal du produsere gode bilder jevnlig, må du altså ha kunnskap om både fotograferingen og om naturen og dyrene som lever der.

Noen ganger finner fotografen opp nye redskaper som kan passe for fotografering under spesielle forhold. Kanskje virker oppfinnelsene med en gang, eller kanskje de må forfines og justeres.

Arve Henriksen

Hvordan vil for eksempel beverne i denne dammen reagere på lyder og lukter som spres i vannet under vadingen her? Gnagerene kan raskt oppfatte menneskelukt på kvistene som gjøres klar, og lyd spres raskt i vann.

Hvor langt i forveien må tapen settes igang? Settes den på for tidlig, vil den ta slutt før beverne kommer ut for kvelden. Settes den på for seint, risikerer fotografen å skremme dyrene idet de er på vei ut.

Arve Henriksen

I dette tilfellet setter Arve ut en anordning med et undervannskamera. Det er plassert sånn at linsa delvis er over og delvis under vannflata. Her er mye å ta hensyn til. Brusflasker som stabilisatorer og steiner som lodd. Dette skal raskt kunne monteres og demonteres for at tiden i vannet skal gå hurtigst mulig. Smidig må det også være. Ved for mye rørelse i vannet, blir sikten uklar og videokvaliteten spoleres. Må linsa rengjøres for drit mens kameraet er i ute, mistes enda mer tid.

 

Så er kanhende alt på plass. Friske ospekvister, lagt på plass med hansker så klart,  ligger som fristende matfat for de nysgjerrige beverungene. Lyssetting og komposisjon er nøye tenkt ut, og når ungene kommer, er det bare å knipse i vei. Spenningen er på topp.

Arve Henriksen på post

 

Værmeldingen  er på vår side, denne kvelden, kanskje… Vindretningen er perfekt og lyset skulle bli bra, men når vinden blir for sterk, slår den inn i siden der vi sitter og virvles rundt i området. Rovdyr-menneskelukt ligger kanskje som en eim over vannflata.

Ventingen blir lang og nervepirrende, for dyra lar vente på seg. Mye arbeid er lagt ned for at det hele skal lykkes og derfor blir fallhøyden ekstra stor.

Bobler

Er boblene på vannet der tegn på at de første er ute av hytta? Eller er det bare gassbobler fra planter og rask i forråtnelsesprosesser på bunnen av dette nye uferdige tjernet i skogen. Der kommer nye bobler! Men kommer de som en stripe, eller er det bare enkeltbobler? Lurt igjen, kanskje. Er det endelig bevegelse i vannet, eller er det bare kastevindene som lurer oss?!

 

 

Videotapen tar slutt, og fotolyset dimmes. Så dukker beverne opp. Da har vi likevel ikke skremt dem. Den ene ungen svømmer ivrig litt til høyre for oss, og snart høres kraftig gnaging fra beverfar et stykke borte til venstre. Men matfatet som tobeiningene har lagt klar for dem, oppdaget de ikke denne gang.

Var dette så en spolert tur? På ingen måte! Det vil være en altfor materialistisk og smal synsvinkel. Her opplever vi fremdeles hellig grunn. Vi er ute i naturen. Vi opplever spenning og forventning. Nærhet til ville dyr. Vind og sol i kinnene. Det er en kontrast til å gå og shoppe varer fra en hylle og dra magnetstripa under lysstoffrørene.

Kanskje det lykkes neste gang?! Hva om vi endrer på opplegget og…?

Vil du se bilder fra en gang det lyktes, kan du shoppe det her helt gratis. Det er gjort klar for deg av meg, som fikk det servert ferdig fra min venn Arve 🙂

http://magnemyhren.no/WP/2012/08/14/beaver/

Magne

One Comment:

  1. Spennende å følge dere to, naturelskerne, UT I NATUREN, på utprøving av «nye» metoder for å fange beverne i deres element. Et element også dere, og mange med dere, gleder seg over. Ikke alle tar hensyn og kjenner naturen og området slik Arve gjør. Av den grunn er det nærmest «helligbrøde» å bli tatt med inn slik du gjør gjennom innlegg her i bloggen din, Magne! Tusen takk for at du deler, og takk for at Arve deler. Gjennom det får mange av oss gleden over «å delta», på den ene sida av skjermen! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *