Kreativitet og perfeksjonisme

comenius-art-project-22Hva vil det si å være i en kreativ prosess?

En tolkning kan være at det å lage et bilde i seg selv er en kreativ prosess – uavhengig av hvilken kvalitet bildet eller arbeidet har. Man skaper noe – ergo er det kreativt.
Man kan også si at dersom man lager noe i det hele tatt, med ord, bilder, bygging, musikk osv, er man i en kreativ prosess.

En helt annen vinkling ligger til grunn når man med kreativ prosess snakker om det å stadig strekke seg etter det perfekte. Kanskje handler det da om å skape et helt nytt kunstnerisk uttrykk eller noe annet av særdeles høy kvalitet.

Kreativ i den første tolkningen forbindes gjerne med hygge og lave skuldre, mens tolkning nummer to er et krevende arbeid.

Jeg tenker at begge tolkninger er relevante, men den siste innebærer store utfordringer.

Hvordan er det mulig å være i en kreativ prosess og jakte på det perfekte og samtidig ha et godt liv? Så lenge vi søker det perfekte, vil arbeidet vi utfører aldri kunne lykkes hundre prosent. Sånn sett kan det hele tiden vurderes som en fiasko – en uunngåelig fiasko!

Her må vi holde styr på sakene dersom vi skal kunne klare å stå i arbeidet, for det er aldri jeg som er fiaskoen! Jeg er hele tiden god nok. Jeg har min selvsagte fullstendig verdi uavhengig av arbeidets kvalitet. Dersom jeg har laget et arbeid som er det ypperste jeg kan få til på et gitt tidspunkt, må jeg være fornøyd med det. Så går det kanskje en uke, og jeg begynner å se feil og mangler ved det. Det skal jeg være sterk og lykkelig for, for da vet jeg at jeg er i en prosess. Jeg begynner å se hva neste steg kan være. Uten denne jakten på det perfekte ville jeg ikke i samme grad sprenge egne grenser.

Ved å skille personens verdi fra arbeidets verdi vil det være mulig å hele tiden strekke seg etter det uoppnåelige perfekte.

Magne

 

Bloggurat

 

Jeg har plassert min blogg i Kristiansandnorske bloggkart!

3 Comments:

  1. Du skriver flott om det å vera i ein prosess. Og særleg om det å ikke dømme seg selv når en i ettertid ser hva som kunne vært bedre. Det skal jeg huske på. Ellers er det mye å lære her. Oppdaget bloggen din i dag, og vil nok komme innom igjen.

    • Takk for hyggelig kommentar! Det hadde vært interessant å vite hvordan du kom over bloggen(?)
      Vennlig hilsen Magne

  2. Kjekt å se å lese og ikke minst den delen om en prosess som jeg stadid, ja hele mitt voksne liv er i. En god trøst som gjør at jeg arbeider videre til glede for meg selv. tusen takk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *